Armonia de sărbători - Magnolia

Armonia de sărbători

Am ales ca temă specială ARMONIA, pentru că este cea mai mare dorință pe care o avem  înainte de sărbători. Așa cum au răspuns participații la întâlnirea noastră din aprilie din sufrageria Magnolia, ne dorim liniște, bucurie, odihnă, celebrare, împăcare. Care sunt motivele pentru care ne simțim presați, deși ne dorim cu totul și cu totul alte rezultate?

Conform unui articol publicat pe siteul Asociației Americane de Psihologie în noiembrie anul trecut, 90% din populație este stresată de sărbători. Chiar dacă situația sărbătorilor de iarnă e mai dramatică, nici Paștele nu e cu mult mai prejos. De unde vine presiunea când sărbătorile ar trebui să însemne bucurie, reunirea cu cei dragi și câteva zile libere care ar trebui să fie doar plăcute?

Ca tot ce înseamnă stresul în general, presiunea vine din modul în care pretindem să se întâmple lucrurile. Dacă reușim să facem distincția între dorințe și pretenții, am putea face față mai ușor provocărilor.

Sunt trei etape în care ne simțim provocați: înainte, în timpul și după sărbători.

Înainte

Bugetul de cheltuieli și pretenția de a impresiona

Vrem să avem casa perfectă: curată, decorată și mâncarea cea mai bună. De aici și până la ceea ce ne propunem facem un salt considerabil și e posibil să ne depășim bugetul, asta în cazul în care am fost atenți să ne planificăm cheltuielile. Un motiv important de stres vine din cât costă ceea ce vrem să facem comparat cu ceea ce ne permitem. Tradițional, umplem frigiderele cu mult mai mult decât ceea ce avem nevoie sau putem consuma în cele trei sau cinci zile libere câte avem. Cumpărăm un miel întreg, băgăm jumate în congelator, nu ne mai atingem de el pentru următoarele șase luni. Când îl scoatem de acolo nu ne mai place. Totuși îl gătim, dar aruncăm tocana.

Vrem să cumpărăm haine noi, că așa e tradiția. Ne simțim datori să facem asta.

Rezonabil ar fi să ne stabilim dinainte un buget, funcție de acesta să facem meniul și listele de cumpărături pentru cadouri.

Curățenia și decorațiunile

Curățenia generală se face de Paște și de Crăciun măcar. Normal că trebuie să scoatem covoarele, să spălăm geamurile și să pregătim casa de sărbătoare. Uneori facem asta fără să ținem cont de ceea ce mai avem de făcut, de muncă, de program. Ne epuizăm înainte de sărbători.

Rezonabil ar fi să ne facem un plan de bătaie dinainte și să reușim să trăim și cu lucrurile care sunt dincolo de ceea ce e posibil să facem.

Distanța

Părinții se așteaptă să-i vizitezi, chiar dacă stau la 500 de km distanță. Vei călători câte o zi pe drum la dus și încă una la întors. 

Rezonabil ar fi să te gândești la motivația pe care o ai. E ceva ce dorești să faci? Vrei să-i vezi? Vrei să te bucuri împreună cu ei pentru câteva zile sau te temi să nu se supere? Poate că e vremea să alegi doar pentru tine.

În timpul

Masa în familie sau cu prietenii

În spaniolă există cuvântul sobremesa, care e intraductibil, pentru că înseamnă foarte multe lucruri. Se referă la acel moment, când mâncarea s-a terminat și stai de vorbă cu plăcere și deschidere cu cei de la masă. Când împărtășești amintiri, spui glume, te apropii.

Deși acesta ar trebui să fie momentul cel mai mult așteptat, mesele din familie vin deseori la pachet cu multă frustrare, pentru că apar conflicte latente, discuții complicate, reproșuri, obiecții. La masă sunt mai multe generații și uneori diferențele de opinie sunt prost gestionate.

Lipsa unor persoane dragi sau dorul de cei care sunt departe

În cazul în care am pierdut pe cineva drag, perioada de sărbători poate fi însoțită de un sentiment de tristețe. Îmi aduc aminte de cum era când trăiau părinții mei, care erau lucrurile pe care le făcea mama. Nu există rețete sau termene precise pentru durere. Te obișnuiești treptat cu pierderea cuiva și contează să accepți noua realitate în care persoana dragă nu mai există în plan fizic. Vor fi mereu cu tine amintirile și poate fi un moment bun să-ți dai voie să îți amintești de momente frumoase pentru care să simți recunoștința.

După sărbători

Depinde de ceea ce s-a întâmplat, de excesele de orice fel pe care le-ai făcut, de cum ai gestionat momentele prin care ai trecut, inclusiv pe cele provocatoare. Moderația este ceva ce ne poate ajuta să facem față unor posibile excese cu consecințe neplăcute, fie că vorbim de mâncare, alcool sau chiar distracție. E absurd să avem nevoie de încă o vacanță după sărbători doar ca să ne revenim.

Mă întorc la ceea ce înseamnă relațiile cu cei apropiați, pentru că de acolo pot veni și bucuriile, dar și momentele de dificultate.

Cel mai mult contează intenția pe care o avem de a acționa într-un anumit fel. Dacă știu că există subiecte controversate, pot stabili de la început că nu vom discuta despre unele aspecte care ar putea genera tensiuni. Putem discuta cu cei cu care ne întâlnim că vom lăsa deoparte politica, spre exemplu? Masa de sărbători ar trebui să fie momentul în care ne bucurăm unii de alții și nu o lecție despre partide sau viitoarele alegeri. Cu cât am mai multă disponibilitate de a vedea ce ne unește decât ce ne desparte, cu atât e posibil să ne simțim mai bine împreună.

Curiozitatea este forma prin care îmi arăt deschiderea față de lume și disponibilitatea de a învăța lucruri noi. O pot manifesta atât față de mine, căutând să înțeleg ce se întâmplă cu mine, de ce am tendința de a reacționa într-un anume fel și ce am nevoie, de fapt. Poate că atunci când mătușa mea îmi atrage atenția că ar trebui să fac sau nu ceva anume în bucătărie e mai degrabă despre ea, despre cum preferă ea mâncarea sau curățenia și să nu mai consider că o face intenționat. Poate că am nevoie de aprobare și de susținere, de fapt, și poate că e vremea în care să spun asta. Poate că nu mătușii, ci cuiva care e capabil să îmi ofere asta și e responsabilitatea mea cui mă adresez.

Cu toții avem în minte imaginile mamelor sau bunicilor noastre epuizate după toată munca pe care au depus-o înainte de sărbători. Participau la masă doar pe jumătate, tot ceea ce își doreau era să se odihnească. Cred că o întrebare bună e cum putem evita să ne suprasolicităm. Poate că am putea discuta împreună cu cei cu care vom sărbători care ar fi cea mai bună variantă în care să petrecem cu toții vacanța pe care o vom avea, astfel încât să ne fie bine tuturor. Grija față de noi înșine pornește dintr-o cunoaștere a capacităților și a motivațiilor pe care le avem, pentru că oricât de mult am dori armonia pentru toată lumea, dacă ne excludem din ecuație sfârșim prin a fi noi înșine nemulțumiți.

Intenția din care acționăm

A fost interesant să vorbim despre un sentiment de gol. Despre faptul că există o uzură, că lucrurile sunt mult mai puțin intense decât ne așteptăm să fie, de parcă culorile s-au estompat odată cu trecerea timpului. În copilărie totul era mai vibrant, lucrurile aveau un alt înțeles pentru noi. Cu toții ne aducem aminte de nerăbdarea cu care așteptam sărbătorile și aplatizarea pe care o simțim acum.

Relativizarea experiențelor este un fapt. Au trecut multe peste noi, ceea ce era nou și extraordinar a devenit ceva de la sine înțeles. Oare ce ne lipsește? Oare ne lipsește cu adevărat ceva sau e doar pretenția de a fi o experiență mai interesantă?

Dacă ne lăsăm pradă tuturor gândurilor utopice despre cum ar trebui să fie lucrurile, ignorăm lucrurile mici de care ne putem bucura. Un exercițiu bun este acela de descoperi toate motivele de recunoștință pentru ceea ce avem. Avem tendința de a crede că ni se cuvin foarte multe lucruri și uităm să ne bucurăm de ceea ce avem deja.

Mă întorc la dorința pe care o avem de a simți armonie, bucurie, împăcare, comuniune în perioada sărbătorilor și o completez cu o provocare: ce ești dispus/ă să faci pentru asta? Cum vrei să acționezi pentru a obține toate aceste lucruri? La ce anume vrei să spui DA și ce anume NU îți dorești? Cu ce intenții îți întâmpini musafirii sau te duci în vizită? Știi deja care ar putea fi provocările, ce faci pentru ca ele să nu se mai repete?

Generozitatea este capacitatea de a acționa spre binele celorlalți, dar e inutilă în cazul în care nu ai grijă de tine, pentru că vei sfârși în nemulțumire, dacă nu ții cont și de tine. Așa că depinde de tine să acționezi cu iubire și înțelegere față de tine și față de cei din jur.

Să avem sărbători cu bucurie și/sau o vacanță cu armonie, liniște și împăcare!

Întâlnirea viitoare va avea loc pe 24 mai, de la ora 18.30. Dacă ai o temă despre care ai vrea să vorbim, așteptăm mesaje până pe data de 15 mai.